To 96% των ελληνικών επιχειρήσεων αντιµετώπισαν ζητήµατα ψηφιακής ασφάλειας.

25/08/2016 12:56

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Εµ, επικεφαλής αναλυτής Ασφάλειας στην Παγκόσµια Οµάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky Lab, ο οποίος παρουσίασε στο Fortune τα πιο πρόσφατα ευρήµατα, τις τάσεις των κυβερνοεγκληµατιών και τους τρόπους µε τους οποίους κάθε εταιρεία µπορεί να προστατευτεί από αυτό που οι άνθρωποι του χώρου της ψηφιακής ασφάλειας χαρακτηρίζουν «αναπόφευκτο».

«Μέσα στο 2014, το 94% των επιχειρήσεων αντιµετώπισαν ζητήµατα ψηφιακής ασφάλειας που προέρχονταν εκτός της εταιρείας και το 12% έπεσαν θύµατα στοχευµένων επιθέσεων» τονίζει ο Ντέιβιντ Εµ. «Παγκοσµίως, το µέσο κόστος ενός περιστατικού παραβίασης δεδοµένων ανέρχεται στα 720.000 δολάρια. Ωστόσο, η έρευνα της Kaspersky για τις παγκόσµιες ψηφιακές προκλήσεις το 2014 έδειξε ότι το κόστος µιας επιτυχηµένης στοχευµένης επίθεσης θα µπορούσε να φτάσει µέχρι και τα 2,54 εκατοµµύρια δολάρια».

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτήν τη «µάχη» για τη διασφάλιση των ευαίσθητων εταιρικών δεδοµένων. Σύµφωνα µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Kaspersky Lab και B2B International, το 96% των ελληνικών επιχειρήσεων αντιµετώπισαν ζητήµατα ψηφιακής ασφάλειας.

Στην έρευνα της Kaspersky για τις ψηφιακές απειλές των ελληνικών εταιρειών:

  • το 87% εξ αυτών αντιµετώπισαν εσωτερικά ζητήµατα ασφάλειας κυρίως λόγω απροσεξίας των εργαζοµένων
  • στο 39% των περιπτώσεων, η διαρροή δεδοµένων οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος των στελεχών
  • στο 18% στη λανθασµένη χρήση βασικών ψηφιακών υπηρεσιών από φορητές συσκευές («έξυπνα» κινητά, tablets).

Εκτός από την μελέτη της Kaspersky μελέτη για την Ελλάδα που εκπόνησε η αγορά των Lloyd’s σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Κινδύνων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ υπολογίζει το κόστος των κυβερνοεπιθεσεων που θα δεκτούν επιχειρήσεις και οργανισμοί την επόμενη δεκααετία (2015-2025) οτι ανέρχεται σε $1.06 δις δολλάρια του εκτιμώμενου Α.Ε.Π της Ελλάδας. Το πόσο οποίο υπολείπεται ελάχιστα σε σχέση με τα σε $1.07 δις δολλάρια του εκτιμώμενου Α.Ε.Π που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω σεισμού.

Mε την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι εταιρίες που δε θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ασφάλεια των δεδομένων τους κινδυνεύουν με διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων που φθάνουν έως 4 % του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας,.

Τα περιστατικά παραβίασης συστημάτων και απώλειας εμπιστευτικών πληροφοριών δημιουργούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες οι οποίες  είναι απραγραμμάτιστες, έχουν αρνητική επίπτωση στην ρευστότητα και τις ταμειακές ροές ενός οργανισμού και επηρεάζουν τον Ισολογισμό της.

Back

Contact

cyberinsurancequote

© CyberInsuranceQuote.gr 2022 All rights reserved.

Powered by Webnode