Πως να κρυπτογραφήσετε ένα δίσκο με το BitLocker

04/02/2020 07:27

Στο σημερινό άρθρο μας θα μάθετε πως να κρυπτογραφήσετε με το BitLocker μία μονάδα δίσκου των Windows 10, είτε αυτή περιέχει το λειτουργικό σύστημα, είτε είναι ένα απλό USB flash.

Εάν ανησυχείτε για τη διασφάλιση των δεδομένων σας που υπάρχουν σε μία μονάδα δίσκου, μπορείτε να την κρυπτογραφήσετε με το BitLocker. Το BitLocker είναι μια ενσωματωμένη δυνατότητα των Windows 10 που μπορεί να σας κρυπτογραφήσει δίσκους, ή usb flash. Διατίθεται στις εκδόσεις των Windows 10 Pro / Education / Enterprise.

Με το BitLocker , μπορείτε να επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε ολόκληρο τον δίσκο ή  μπορείτε να επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε μέρος αυτού (συνήθως τα δεδομένα σας) καθώς και να προσθέσετε αργότερα επιπλέον αρχεία.

Επίσης, το BitLocker σας προσφέρει πολλές επιλογές για να ξεκλειδώσετε την κρυπτογραφημένη μονάδα δίσκου. Τα κρυπτογραφημένα δεδομένα θα είναι πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν, και αν κάποιος κλέψει το σύστημά σας, όπως στην περίπτωση ενός laptop ή tablet ή του USB flash, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας. Συνολικά, το χαρακτηριστικό σας προσφέρει καλύτερη ασφάλεια για τα δεδομένα και το σύστημά σας.

Επομένως, αν είστε ο διαχειριστής ενός υπολογιστικού συστήματος, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να κρυπτογραφήσετε μία  μονάδα δίσκου.

Πώς να κρυπτογραφήσετε με το Bitlocker μία μονάδα δίσκου στα Windows 10
1. Πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Win + E για να ανοίξετε την Εξερεύνηση αρχείων και κάντε κλικ στο “Αυτός ο υπολογιστής” (This PC). Στην περιοχή Συσκευές και μονάδες δίσκου, κάντε δεξί κλικ στη μονάδα δίσκου που θέλετε να κρυπτογραφήσετε, και κάντε κλικ στην επιλογή “Ενεργοποίηση BitLocker“.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν το σύστημα δεν είναι εξοπλισμένο με TPM (Trusted Module Platform aka TPM), θα λάβετε την εξής ειδοποίηση: “Αυτή η συσκευή δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει μια μονάδα αξιόπιστης πλατφόρμας. Ο διαχειριστής σας πρέπει να ορίσει την επιλογή “Να επιτρέπεται το BitLocker χωρίς συμβατή TPM” στην πολιτική “Να απαιτείται επιπλέον έλεγχος ταυτότητας κατά την εκκίνηση” για τους τόμους λειτουργικού συστήματος”.
Σε αυτήν την περίπτωση, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για να αντιμετωπίσετε αυτό το σφάλμα.

2. Στη συνέχεια, και ειδικά αν  έχετε δώσει εντολή να κρυπτογραφηθεί η μονάδα δίσκου που περιέχει το λειτουργικό σύστημα των Windows,  θα περάσετε από διάφορες οθόνες προειδοποιήσεων και αποδοχών, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάποια επιλογή,  παρά μόνο να πατάτε το κουμπί “Επόμενο”, μέχρι να φτάσετε στην ενότητα “Επιλογής τρόπου ξεκλειδώματος της μονάδας δίσκου”.

Εκεί επιλέξτε την κατάλληλη για εσάς λειτουργία. Οι δυνατότητες είναι δύο. Είτε να χρησιμοποιήσετε ένα PIN είτε ένα flash USB. Σε αυτό το παράδειγμα, επιλέξαμε το PIN. Φυσικά αν έχετε δώσει εντολή να κρυπτογραφηθεί μία μονάδα flashUSB τότε ο οδηγός δεν θα σας ρωτήσει αν θέλετε να ξεκλειδώσετε το flashUSB με ένα flsh USB !!!!

Πατήστε επόμενο και θα βρεθείτε σε μία οθόνη όπου θα πρέπει να γράψετε το PIN. Ο κωδικός αυτός πρόσβασης ξεκλειδώνει τη κρυπτογραφημένη μονάδα δίσκου. Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτόν τον κωδικό κάθε φορά που θέλετε να δείτε τον δίσκο σας, οπότε επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, που όμως να μπορείτε να τον θυμάστε. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.

3. Στη συνέχεια, θα σας ρωτήσει πού θέλετε να αποθηκεύσετε το κλειδί ανάκτησης. Αυτό το κλειδί ανάκτησης θα είναι χρήσιμο σε περίπτωση που ξεχάσετε ή χάσετε τον παραπάνω κωδικό πρόσβασης. Σας συνιστούμε να αποθηκεύσετε το κλειδί ανάκτησης στον λογαριασμό σας στην Microsoft .

4. Θα ειδοποιηθείτε, εάν κάνετε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση στο λογαριασμό της Microsoft σας στο προηγούμενο βήμα, ότι αποθηκεύτηκε το κλειδί ανάκτησης.

Βεβαιωθείτε όμως ότι πρώτα επιβεβαιώσατε αυτό στο https://onedrive.live.com/recoverykey .

Μην περιμένετε να δείτε το κλειδί σαν αρχείο στο onedrive της Microsoft. Απλά κάντε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο και αν έχετε πολλά κλειδιά, βεβαιωθείτε ότι έχει αποθηκευτεί και το πρόσφατο.

5. Στη συνέχεια, στην επόμενη οθόνη του Οδηγού κρυπτογράφησης μίας μονάδας δίσκου με το BitLocker , επιλέξτε πόσα χώρο θέλετε να κρυπτογραφήσετε. Σας συνιστούμε να επιλέξετε εδώ την επιλογή Κρυπτογράφηση ολόκληρης της μονάδας δίσκου. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο. Ο χρόνος κρυπτογράφησης θα είναι αρκετός. οπλιστείτε με υπομονή

6. Τώρα, πρέπει να επιλέξετε τη μέθοδο κρυπτογράφησης. Εδώ, η επιλογή της νέας λειτουργίας κρυπτογράφησης θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο κρυπτογράφησης 128-bit XTS-AES . Ενώ η επιλογή της συμβατής λειτουργίας θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο κρυπτογράφησης 128-bit AES-CBC . Αφού επιλέξετε, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο .

7. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Εκκίνηση κρυπτογράφησης”.

Αν έχετε δώσει εντολή να κρυπτογραφηθεί ο δίσκος με το λειτουργικό σύστημα, τότε θα σας ζητηθεί να κάνετε επανεκκίνηση του συστήματός σας. Αν έχετε επιλέξει κάποιον άλλο δίσκο τότε θα προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

8.. Μετά το τέλος της κρυπτογράφησης κάθε φορά που θέλετε να ανοίξετε τον κρυπτογραφημένο δίσκο θα πρέπει να πληκτρολογείτε τον κωδικό που ορίσατε στο βήμα 2. Αν έχετε κρυπτογραφήσει τον δίσκο με το λειτουργικό σύστημα ο κωδικός αυτός θα σας ζητηθεί κατά την εκκίνηση του συστήματός σας.

Αν ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης, μπορείτε να πατήσετε το link “Περισσότερες επιλογές” και να πληκτρολογήσετε το κλειδί ανάκτησης που αποθηκεύσατε στο λογαριασμό της Microsoft . Καθώς έχετε αποθηκεύσει το κλειδί αποκατάστασης online, μπορείτε να το αναζητήσετε από  οποιαδήποτε συσκευή σας για να μπείτε στο λογαριασμό σας στην Microsoft.

Με αυτό τον τρόπο, έχετε κρυπτογραφήσει επιτυχώς μία μονάδα δίσκου στα Windows 10 με το BitLocker. Μπορείτε να ακολουθήσετε παρόμοια βήματα με οποιαδήποτε άλλη μονάδα υπάρχει στον υπολογιστή σας.

Σε περίπτωση που κάποια στιγμή το μετανιώσετε και θέλετε να επαναφέρετε τον δίσκο σας στην αρχική του μορφή, δηλαδή χωρίς κρυπτογράφηση, αλλά και χωρίς να χάσετε τα δεδομένα σας, δεν έχετε παρά να πάτε και πάλι στην εξερεύνηση αρχείων και δίπλα στο συγκεκριμένο δίσκο θα δείτε μία λίστα με εντολές.

Χρησιμοποιήστε την  “Απενεργοποίηση BitLocker” και απλά τα πάντα θα επανέλθουν όπως πριν. Η διαδικασία κατάργησης της κρυπτογράφησης διαρκεί τόση ώρα όσο και η κρυπτογράφηση που κάνατε στην αρχή. Οπότε οπλιστείτε με υπομονή.

Πηγη https://www.secnews.gr/203466/how-to-encrypt-with-bitlocker/

Back

Contact

cyberinsurancequote

© CyberInsuranceQuote.gr 2022 All rights reserved.

Powered by Webnode