Kaspersky Lab: Λάθη στον κώδικα του WannaCry

05/06/2017 07:52

Οι ερευνητές της Kaspersky Lab ανέλυσαν τον κώδικα του ransomware προγράμματος WannaCry, το οποίο «μόλυνε» εκατοντάδες χιλιάδες θύματα σε όλο τον κόσμο στις αρχές Μαΐου.

Ως αποτέλεσμα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δημιουργοί αυτού του κακόβουλου λογισμικού έχουν κάνει πολλά λάθη στον κώδικα, τα οποία καθιστούν δυνατή την ανάκτηση αρχείων που επηρεάζονται από το κακόβουλο λογισμικό.

  • Τα περισσότερα από τα λάθη καθιστούν δυνατή την αποκατάσταση αρχείων με τη βοήθεια διαθέσιμων στο κοινό εργαλείων λογισμικού.
  • Σε μια περίπτωση, το σφάλμα στο μηχανισμό επεξεργασίας read-only αρχείων του κακόβουλου λογισμικού δεν του επιτρέπει να κρυπτογραφεί καθόλου read-only αρχεία. Αντίθετα, το κακόβουλο λογισμικό δημιουργεί κρυπτογραφημένα αντίγραφα των αρχείων, ενώ τα αρχικά αρχεία παραμένουν ανέγγιχτα, δίνοντάς τους μόνο έναν "κρυφό" χαρακτήρα, ο οποίος είναι εύκολο να αναιρεθεί. Το κακόβουλο λογισμικό αποτυγχάνει απλώς να διαγράψει τα πρωτότυπα αρχεία.

«Το έχουμε δει να συμβαίνει και κατά το παρελθόν: οι δημιουργοί ransomwareπρογραμμάτων συχνά κάνουν σοβαρά λάθη που επιτρέπουν στον κλάδο ασφάλειας να ανακτήσει με επιτυχία τα αρχεία που έχουν προσβληθεί. Το WannaCry - τουλάχιστον η πρώτη και πιο διαδεδομένη έκδοση αυτής της οικογένειας ransomware - είναι ακριβώς αυτό το είδος κακόβουλου λογισμικού. Αν έχετε «μολυνθεί» με το ransomware WannaCry, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μπορέσετε να επαναφέρετε πολλά από τα αρχεία στον υπολογιστή σας. Συμβουλεύουμε τους οικιακούς χρήστες αλλά και τους οργανισμούς να χρησιμοποιούν τα βοηθητικά προγράμματα αποκατάστασης αρχείων στα μηχανήματα που έχουν προσβληθεί από το ransomware στο δίκτυό τους», δήλωσε ο Anton Ivanov, ερευνητής ασφαλείας της Kaspersky Lab.

Back

Contact

cyberinsurancequote

© CyberInsuranceQuote.gr 2022 All rights reserved.

Powered by Webnode