Εγκρίθηκε η εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας

15/03/2018 07:48

Την εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας ενέκρινε η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στη “Διαύγεια”. Με τη θέσπιση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας ορίζονται οι βασικές αρχές για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τίθενται οι στρατηγικοί στόχοι και το πλαίσιο δράσεων μέσω του οποίου αυτοί θα εκπληρωθούν.

Την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας αναλαμβάνει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, η οποία δημιουργείται – όπως σημειώνεται στο σχετικό κείμενο που αναρτήθηκε – για να καλύψει το οργανωτικό και συντονιστικό κενό ανάμεσα στους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα αποτιμά, θα αναθεωρεί και θα επικαιροποιεί την εθνική στρατηγική εφόσον είναι αναγκαίο και το αργότερο κάθε τριετία.

“Η ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η εμπιστευτικότητα, η ακεραιότητα, διαθεσιμότητα και ανθεκτικότητα των συστημάτων ΤΠΕ αποτελούν τη βάση της ευημερίας, της εθνικής ασφάλειας, αλλά και της διασφάλισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών”, αναφέρεται στο κείμενο της εθνικής στρατηγικής.

Στόχοι
Στόχος της εθνικής στρατηγικής για την κυβερνοασφάλεια είναι η ανάπτυξη και θωράκιση των ψηφιακών υπηρεσιών και αγορών, η οποία χαρακτηρίζεται ως βασικός άξονας στήριξης της εθνικής οικονομίας. Βασικές αρχές της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας αποτελούν:

– Η ανάπτυξη και εδραίωση ενός ασφαλούς και ανθεκτικού κυβερνοχώρου, ο οποίος θα ρυθμίζεται στη βάση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών κανόνων, προτύπων και ορθών πρακτικών και στον οποίο οι πολίτες και οι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα δραστηριοποιούνται και θα αλληλεπιδρούν με ασφάλεια.

– Η συνεχής βελτίωση των δυνατοτήτων στην προστασία από κυβερνοεπιθέσεις με έμφαση στις κρίσιμες υποδομές και η διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας.

– Η θεσμική θωράκιση του εθνικού πλαισίου κυβερνοασφάλειας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από απειλές στον κυβερνοχώρο.

– Η ανάπτυξη ισχυρής κουλτούρας ασφάλειας των πολιτών, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αξιοποιώντας τις σχετικές δυνατότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας και εν γένει των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρόληψη
Οι επιμέρους στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας συνοψίζονται στην αναβάθμιση του επιπέδου πρόληψης, αξιολόγησης, ανάλυσης και αποτροπής των απειλών για την ασφάλεια των συστημάτων και υποδομών ΤΠΕ. Επίσης, στην ενίσχυση της ικανότητας των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμβάντων κυβερνοασφάλειας, αλλά και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας και στη δυνατότητα ανάκτησης των συστημάτων ΤΠΕ έπειτα από κυβερνοεπιθέσεις.

Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, η οποία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 82/2017 (Α΄ 117) συστάθηκε και λειτουργεί στην Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου, αποτελεί ένα φορέα υψηλού πολιτικού-κυβερνητικού επιπέδου με διευρυμένες αρμοδιότητες. Ρόλος της είναι να παρακολουθεί και να υλοποιεί την εθνική στρατηγική. Μπορεί δε να ασκεί τις αρμοδιότητες της με τη συνδρομή ενός Εθνικού Συμβουλευτικού Οργάνου/Φόρουμ, στο οποίο θα συμμετέχουν εμπλεκόμενοι φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε στενή συνεργασία με το εθνικό Computer Emergency Response Team (CERT).

Πηγή https://www.itsecuritypro.gr/egkrithike-ethniki-stratigiki-kyvernoasfaleias/

 

Back

Contact

cyberinsurancequote

© CyberInsuranceQuote.gr 2022 All rights reserved.

Powered by Webnode