'Χάκαραν' Ελληνική εταιρεία λογισμικoύ και πωλούσαν το Software σε site αγγελιών

01/12/2016 02:28

Εξιχνιάστηκε από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., υπόθεση παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία, η οποία αφορούσε παράνομη κατοχή, διάθεση, πώληση και εγκατάσταση λογισμικού άνευ νόμιμης άδειας της αρμόδιας εταιρίας, που διαπράχθηκε μέσω του διαδικτύου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας , στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης , σε βάρος αδερφών από την Αίγυπτο, ηλικίας 29 και 32 ετών , για τα αδικήματα της παράβασης των διατάξεων του Νόμου «Περί Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθώς και της παράνομης και αθέμιτης πρόσβασης - εισβολής σε σύνδεση διαδικτύου.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έγκληση που υπέβαλε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος ιδιοκτήτρια εταιρίας λογισμικών στη Λάρισα, σύμφωνα με την οποία , άγνωστος χρήστης του διαδικτύου, είχε καταχωρήσει αγγελία σε ιστοσελίδα για την πώληση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρίας της, χωρίς να κατέχει νόμιμη άδεια από το δημιουργό του, το οποίο με κάποιο τρόπο οι δράστες είχαν “χακάρει” και αντιγράψει.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και παραγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, για την ανακάλυψη των στοιχείων του δράστη .

Επακολούθησε εμπεριστατωμένη ψηφιακή - διαδικτυακή αστυνομική έρευνα , και πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με το διαχειριστή της επίμαχης ιστοσελίδας και τους ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας και διαδικτύου, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι ο δράστης δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκαν και στοιχεία επικοινωνίας του.

Σύμφωνα με τα παραπάνω , η υπόθεση διαβιβάστηκε λόγω τοπικής αρμοδιότητας , στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , προσωπικό της οποίας διακρίβωσε ότι ο φερόμενος δράστης είχε πραγματοποιήσει την ανάρτηση της επίμαχης αγγελίας , αλλά και τροποποίηση αυτής , χρησιμοποιώντας συνδέσεις διαδικτύου, από το κέντρο της Αθήνας.

Σε διαδοχικές κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε κατοικία που διέμεναν οι δύο Αιγύπτιοι, ηλικίας 29 και 32 ετών, από την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκαν στα ψηφιακά μέσα που διέθεταν, διακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι είχαν αποκτήσει, παράνομη πρόσβαση σε σύνδεση διαδικτύου μίας γειτόνισσάς της, χωρίς την έγκρισή της και πραγματοποιούσαν τις κακόβουλες πράξεις τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 5 φορητές συσκευές αποθήκευσης (USB sticks). Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια , θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών , για τη διενέργεια των σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων , ενώ τα κατασχεθέντα έγγραφα θα αποσταλούν στο Τμήμα Πειστηρίων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης .

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 111 88

-Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

-Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: https://cyberalert.gr/feelsafe/

Back

Contact

cyberinsurancequote

© CyberInsuranceQuote.gr 2022 All rights reserved.

Powered by Webnode